Ingyenes weboldal készítés?

piggy-bank-2889046_640Az online szolgáltatások világában egy népszerű üzleti modellé vált az ingyenes szolgáltatás, elég csak a Facebook, Youtube és más tartalommegosztó, illetve közösségi portálra gondolni. A szolgáltatók nem a felhasználóktól közvetlenül szerzik a bevtételüket, hanem általában reklámfelületek értékesítésével, a reklámok személyre szabásával a hirdetőkön keresztül tesznek szert profitra. Az ingyenes szónak nagy a vonzereje, az emberek szeretik az ingyen elérhető szolgáltatásokat, az ajándék termékeket. Cikkünkben azt vizsgáljuk, hogy a webfejlesztés világára is igaz-e ez a trend, lehet-e tényleg ingyen weboldalhoz jutni.

A válasz attól is függ, hogy mit értünk weboldal alatt. Egy működő weboldalhoz szükség van domain névre, egy (vagy több) szerverre, ami kiszolgálja a weboldalt / futtatja a weblapokat működtető programokat; a modern weboldalaknál szükség van adatbázisra az adataink tárolásához és kezeléséhez és természetesen magára a weboldalt működtető programra. Vegyük sorra ezeket!

Domain név 

A saját domain név regisztrációja mindig díjköteles. Más domain névhez felvett aldomaineket megkaphatunk használatra, viszont ezek felett nem mi fogunk rendelkezni, hanem annak a domainnek a tulajdonosa, akihez az aldomain tartozik. A saját brandünk szempontjából ez általában nem előnyös. 

Tárhely, adatbázis

A weboldalunkhoz tartozó fájlokat és adatokat valahol tárolni kell. Nem csak a programkódot, hanem a képeket, feltöltött dokumentumokat stb. is: ezt a tárolót hívjuk tárhelynek. A legtöbb tárhely használata díjköteles, az ingyenes tárhelyeken vagy nem lehet weboldalt üzemeltetni (pl. csak fényképek tárolására alkalmas), vagy nagyon limitáltak és gyorsan elfogy a felhasználató terület és lassan tölt be a weboldalunk. Az eltárolandó adatok nagyon sokfélék lehetnek (pl. rendelés adatok, regisztrált felhasználók adatai, blogbejegyzések stb.). Ezeknek a tárolására adatbázisokat használnak, melynek üzemeltetési költségeit a tárhely szolgáltatók beépítik a csomagáraikba. Maga az adatbázis kezelő rendszerekből szintén elérhető ingyenes az interneten, ha saját magunk szeretnénk foglalkozni a tárhely üzemeltetéssel, de ez már egy külön szakma. Egy megbízhatóan működő honlap esetében mindenképpen tárhely-költséggel kell számolni.

Weboldal motor

Ezek a programok felelősek azért, hogy a weboldalunk működjön (például feldolgozzon megrendeléseket) és szépen jelenjen meg. Léteznek ingyenes weboldal motorok - az egyik legnépszerűbb közöttük a Wordpress, és vannak fizetős szoftverek is. Továbbá a kettő kombinációja is gyakori, például az ingyenes alaprendszerhez fizetős kiegészítőket lehet vásárolni az extra funkciók biztosítására. Mivel nem létezik univerzális szoftver, az egyedi igényeket az ingyenes alaprendszerek általában nem tudják kielégíteni, leginkább csak a minimális követelményszintnek tudnak megfelelni. Az ingyenes verziók további hátránya, hogy a megjelenésben sem tudnak egyediek lenni, hiszen az ingyenes sablonokat sokan használják, ennek következtében a weboldalak nagyon hasonlóan fognak kinézni.

Karbantartás, továbbfejlesztés

Ahogyan a legtöbb rendszernél, gépezetnél, a weboldalaknál is igaz, hogy időnként elromolhatnak, elavulnak. Sőt, van, hogy hackertámadások áldozatául esnek. Folyamatosan foglalkozni kell velük, és ha nem is kell a javításért, frissítésért pénzt fizetni, de időt, energiát és szaktudást igényelni fog. A vállalkozás fejlődésével pedig tipikusan idővel a funkció-palettájukat is bővíteni kell: új marketing megoldásokat kell implementálni, integrálni kell egyéb szoftevereket, meg kell újítani a designt. Ilyenkor nagy előny lehet, ha kapcsolatunk van egy olyan fejlesztő csapattal, aki jól ismeri a rendszer sajátosságait és optimális megoldásokat tud adni az új igényekre, ráadásul garanciát is vállalnak a munkájukra. Az ingyenes rendszerek lincencei rendszerint tartalmazzák, hogy a készítők nem vállalnak felelősséget a rendszer működéséért, tehát ha valami hiba keletkezik, elképzelhető, hogy majdnem nulláról kell kezdenünk a javítását velük.

Összegzés

Maga a szűk értelemben vett weboldal összeállítható ingyenesen, de a működtetése és karbantartása biztosan pénzbe fog kerülni. Vessük össze a céljainkat, igényeinket és erőforrásainkat, ne döntsünk elhamarkodottan az ingyenes megoldások mellett, mert a későbbiekben a ráfordítandó összeg magasabb lehet, mint ha eleve az egyedi rendszer mellett döntöttünk volna, vagy akadályokba ütközhet a weboldal működése, fejlődése.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.