Wordpress - az egyik legnépszerűbb weboldal megoldás

Mi az a Wordpress

Röviden: a Wordpress egy rendkívül népszerű weboldalakat működtető szoftver, egy nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer (CMS).

Eredetileg blogok számára fejlesztették ki, bejegyzések, posztok internetes közzétélelére. Első verziója 2003-ban készült el. Népszerűségének növekedésével az egyre növekvő igényeknek és fejlesztői közösségnek köszöhetően mára már annyira fejletté vált, hogy léteznek e-commerce megoldások (webáruházak) is, amelyek erre a technológiára épülnek.

Működésére jellemző, hogy egy viszonylag szűk funkcionalitást biztosító alaprendszerre bővítményeket lehet telepíteni, amelyek további képességekkel ruházzák fel a rendszert. A weboldalak kinézete dinamikusan változtatható úgynevezett sablonok segítségével. Tehát egy teljesen más designúra cserélhetjük a weboldalunkat bármikor, és ezt anélkül tehetjük meg, hogy a tartalmaink, beállításaink elvesznének.

Az alaprendszer ingyenesen elérhető, letölthető az internetről, a bővítmények és a sablonok között már választhatunk ingyenes és fizetett megoldások közül.

A weboldal kezelésére egy adminisztrátori felület áll a rendelkezésre, amelyhez több felhasználót, több jogkörrel is hozzá tudunk rendelni, mindenki a saját feladatát tudja ellátni. A bővítmények és a sablonok szintén az adminisztrációs felületen keresztül menedzselhetőek, konfigurálhatóak.

Fontos megemlíteni, hogy önmagában a Wordpress szoftver letöltésével még nem lesz weboldalunk, működéséhez webtárhelyre, webszerverre, PHP preprocesszorra és MySQL illetve MariaDB adatbáziskezelő rendszerre is szükségünk lesz, plusz természetesen nem maradhat ki a domain név regisztrációja és fenntartása sem.

Előnyei és hátrányai

 Pro:

  • ingyenes alaprendszer
  • nyílt forráskódú, szabadon továbbfejleszthető
  • rengeteg kinézet és bővítmény érhető el hozzá

Kontra:

  • népszerűsége miatt a rosszindulatú hackerek gyakori célpontja
  • a nyílt forráskódúság azt is jelenti, hogy mindenki láthatja a biztonsági réseket
  • a sok gyártótól származó bővítményt és kinézetet nehéz karbantartani, bővíteni, sok bővítmény egyidejű használata nem várt hibákat eredményezhet

Wordpress hibák

Az egyik leggyakoribb hiba amit felhoznak a Wordpess weboldalakkal szemben az a támadhatóságuk. Mivel rengeteg weboldal használja ezt a motort az interneten, ha egynél talál valaki egy biztonsági rést, akkor azt ki tudja használni sok másiknál is, ezzel fokozott veszélynek tehetik ki magukat azok, akik nem figyelnek oda kellőképpen a Wordpress weboldalukra.

Rendszeresen frissíteni kell az alaprendszert és a kiegészítőket is és ügyelni kell a biztonságos használatukra. A másik kritikus támadási felületet pedig pont a sablonok és bővítmények jelentik, hiszen előfordulhat, hogy egy bővítmény biztonsági rést tartalmaz, azonban a fejlesztését már nem folytatják, így sosem lesz kijavítva a hiba. Ha 20 bővítményt használunk, akkor ez a kockázat fokozottan nő.

Még egy fontos hiba amit el szoktak követni: olyan feladatokra akarják használni a Wordress motort, amely alapvetően más megoldást igényelne. Ilyenkor a fejlesztések rövid időn belül bonyolulttá és lassúvá, vagyis költségessé válnak.

Wordpress alternatíva - mikor gondolkozzunk másban

Mint minden számítógépes program esetében elmondható, a weboldalaknál sem létezik univerzális, mindenre jó megoldás. A Wordpress mellett más nyílt és zárt forráskódú rendszerek is elérhetőek. Ott van például a Joomla, vagy a Drupal, a Magento vagy a Shopify.

Amennyiben kevesebb időt szeretnénk tölteni a weboldalunk telepítésével, fejlesztésével és karbantartásával, érdemes egyedi fejlesztésű zárt forráskódú megoldások irányába gondolkoznunk - ilyen a Perfect Nova rendszere is. A dedikált fejlesztői csapat a meglevő rendszert egyszerűbben tudja kialakítani és továbbfejleszteni, a későbbi igényekre is gyorsabban tud reagálni. Az egyedi fejlesztésnek köszönhetően a biztonsági kockázat pedig kisebb, már csak azért is, mert nem éri meg egy speciális rendszert feltörni azzal szemben, ahol ugyanazzal a módszerrel több ezer másik weboldalt is el tudnak érni.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.