Mi az a domain, domain név jelentése

A domain (magyarul tartomány) név az interneten található kiszolgálók (szerverek) azonosítását teszi lehetővé az emberek számára.

Röviden az internet működéséről, IP címekről 

Az internet nem más, mint egymással összekötött számítógépek hálózata, amelyek ezáltal kommunikálni tudnak egymással. Az adatok átadásának csak úgy van értelme a számítógépek között, ha a címzett egyértelműen azonosítható, a küldő fél által elindított adatok a megfelelő helyre tudnak érkezni. Erre találták ki az IP címek rendszerét. Az egyszerűbb verziója (IPv4) a.b.c.d alakú, ahol az a, b, c és d helyére 1-255 közötti számokat lehet írni, például 192.168.0.1. Ezeket a címeket a gépek könnyen tudják kezelni, azonban az emberek számára nagyon nehezen használható. Már talán az is megterhelő lenne, ha meg kellene jegyeznünk az összes online hírportál címét, amit nap mint nap olvasunk. Ezért alkották meg a domain nevek rendszerét, amelyek emberek számára könnyen megjegyezhető neveket rendelnek az imént említett IP címekhez. Például a www.perfectnova.hu is egy domain név, ami a megfelelő kiszolgáló IP címével van összekapcsolva.

A domain név részei

A www.perfectnova.hu név szintén több részből áll, ezek vannak pontokkal elválasztva egymástól. A részek egy hierarchikus rendszert alakítanak ki, melynek legfelső szintjét a legutolsó rész jelenti, és ahogy haladunk balra úgy kerülünk alsóbb szintű tartományokhoz. A .hu a legfelső szintű tartománynév, a perfectnova a második, a www pedig a harmadik szint. A harmadik szintet szokták másképpen aldomainnek is nevezni. A legfelső szint tartozhat országokhoz (hu - Magyarország, de - Németország), de lehet nemzetközi is (com, net, org). A második szint tartozik a legszorosabban az adott domain név alatt elérhető tartalmakhoz, érdemes egyedit, és a weboldalt jól leíró második szintű tartománynevet választani.

Félreértések elkerülése érdekében fontos megemlíteni, hogy a hétköznapi szóhasználatban a domain név alatt az első és a második szintű tartománynevet közösen értik, tehát egy domain név regisztrációnál mindkettőről döntenünk kell.

Miért fontos jó domain nevet választani?

Mivel az elsődleges szerepe a domain neveknek, hogy az emberek azonosítani tudják vele a weboldalunkat, ezért olyat érdemes választani, ami jól leírja a weboldal célját. Céges weboldal esetében a cégnév szinte elengedhetetlen, főleg, ha brandet szeretnénk építeni az interneten. A domain neveknek nagy szerepe lehet az online marketinges stratégiákban is, érdemes rá odafigyelni a közösségi médiás kampányok megtervezésénél, a hírleveleknél, és nagy szerepet játszhat a keresőoptimalizálás során is, esetleg különböző célra több különböző domain nevet lefoglalni.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.