Üzemeltetés, karbantartás, hosting

Ahelyett, hogy ujjainkat tarkónkon összefűzve feltegyük a lábunkat az asztalra miután egy-egy projektet befejeztünk, mi jól tudjuk, hogy lelkiismeretes üzemeltetés és karbantartás nélkül nem lehet sikeres egy weboldal, vagy webáruház.

Minden újonnan indított weboldal esetén fontos, hogy stabil szerverháttér és szakember gárda álljon mögötte. Ezt mi teljes körűen biztosítjuk, így a weboldal tárhely és a hozzá kapcsolódó levelezés üzemeltetésére nem kell ügyfeleinknek extra energiát fordítaniuk.

Projektjeinket úgy kezeljük, mintha a saját vállalkozásunk volna, így a folyamatos karbantartás mellett, újabbnál újabb ötletekkel, átfogó elemzéseket követő módosításokkal, illetve bővítési javaslatokkal állunk partnereink rendelkezésére.

Fejlesztő, grafikus és marketing csapatunk folyamatosan résen van. A legújabb megoldásokat és trendeket követve üzemeltetjük weboldalát, hogy a konverziós célokat szüntelenül átlépve még újabbakat fogalmazzunk meg.

Mivel üzemeltetésünk részeként hostingot is vállalunk, így Önnek a tárhelyért sem kell aggódnia, hiszen mindent egy kézben tartunk. Fejlesztőink a karbantartás mellett ügyelnek arra is, hogy az ön weboldala biztonságban és hozzáférhető közelségben legyen.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.

Mi az a weboldal üzemeltetés, más néven honlap üzemeltetés?

Ma már szinte minden vállalkozásnak szüksége van egy profi weboldalra. Egy 2022-es felmérés alapján Magyarországon kb. 8 millió aktív internetező van, közülük pedig 85% naponta használja a világhálót valamilyen célra. Ebbe beletartozik a szórakozás, videónézés, közösségi médiahasználat, de jelentős azoknak a száma is, akik valamilyen terméket, vagy szolgáltatást szeretnének megismerni, esetleg megrendelni.

Éppen ezért kis kivételtől eltekintve ma már nem működhet egyetlen cég sem weboldal nélkül. A probléma azonban ott kezdődik, hogy a cégvezetők, döntéshozók többsége nem ért a honlapkészítéshez, ezért külsős szolgáltatót keresnek meg az elkészítéssel. És ilyenkor szembesülnek azzal, hogy a pár százezertől az akár több millió forintos árajánlattal is találkoznak.

Már önmagában az kihívás egy ilyen helyzetben, hogy kiválassza a megfelelő szolgáltatót, aki megbízható, gyors, az üzleti célokat támogató, profi weboldalt készít. Azonban, amikor készen van a honlap, akkor sem ér véget a folyamat, ugyanis felmerül a kérdés, hogy szükség van-e weboldal üzemeltetésre, azaz honlap üzemeltetésre.

De mit jelent a weboldal üzemeltetés, honlap üzemeltetés a gyakorlatban?

Sajnos sok hazai webfejlesztő cégnél véget ér a fejlesztés folyamata akkor, amikor késznek tekintenek egy weboldalt. Azonban egy jó honlap sosincs kész, és ezt sokan nem tudják, vagy nem hajlandóak elfogadni. Az üzemeltetés ugyanis elengedhetetlen része a folyamatos, megbízható, jobb esetben pedig kézzelfoghatóan hasznot termelő website-oknak.

Három fő területe van egy jó weboldal üzemeltetés, honlap üzemeltetés szolgáltatásnak. Először is a legfontosabb a folyamatos rendelkezésre állás, amelyet a megfelelő szerver hosting biztosítja. Ennek minősége különösen azoknál a cégeknél fontos, melyek nagy látogatottságú website-al rendelkeznek. Ilyen lehet például egy jó forgalmú webshop, amely komoly bevételtől tud elesni és érezhető presztízs veszteséget szenved akkor, ha rövidebb-hosszabb ideig nem elérhető.

A megfelelő hosting (és a weboldal optimális forráskódja) meghatározza a weblap betöltési idejét is, ami pedig hatással van a konverziós arányokra, ugyanis a gyorsabb megjelenés javítja a felhasználói élményt, csökkenti a visszafordulási arányt és növeli a konverziós rátát.

Ezzel szemben, ha egy weboldal túl lassan tölt be, az potenciálisan frusztrálhatja a látogatókat, ami növeli a visszapattanási arányt, ezáltal kevesebben fognak vásárlást leadni. Ugyanez igaz a szolgáltatói szektorra is, hiszen a fogyasztók nem fognak túl sokat várni egy honlap betöltődésére.

A Google közelmúltban közzétett kutatása alapján akár 1 másodpercnyi töltési idő duplázhatja a visszafordulási arányt. Az Akamai Technologies pedig rávilágít arra, hogy a látogatók több mint fele elhagy egy oldalt, ha annak betöltődése tovább tart, mint 3 másodperc.

Egy weboldal üzemeltetésnél, honlap üzemeltetésnél elengedhetetlen továbbá a folyamatos karbantartás, és a biztonsági mentések készítése. Előbbi azt jelenti, hogy a weblap forráskódja mindig naprakész legyen, a fejlesztők igyekezzenek lezárni a biztonsági réseket az esetleges rosszindulatú támadások elől, valamint minden funkció megfelelően működjön. Utóbbit pedig arra értjük, hogyha bármilyen nem kívánt módosítás történik a webhelyen, akkor vissza lehessen állítani a korábbi állapotot.

Természetesen ezek a szolgáltatások folyamatos munkát igényelnek a fejlesztők részéről, így minden cégvezetőnek és döntéshozónak azzal kell számolnia, hogy folyamatos kiadást is jelentenek. Azonban nem érdemes spórolni rajta, mert könnyedén bevételtől eshet el, rosszabb esetben pedig a reputáció romolhat egy nem várt hiba miatt.