HTML5

Mi az a HTML

HTML5_oval_logoA HTML a HyperText Markup Language, vagy magyarul, a hiperszöveg jelölő nyelv rövidítése.
Azzal a célllal találták ki, hogy lehetővé tegye, hogy egy dokumentumból a szövegen belül bárhonnan el lehessen navigálni egy másik dokumentumra, össze lehessen kapcsolni (linkelni) őket. Leggyakrabban az interneten, a weboldalak készítéséhez használják. Talán nem mindenki ismeri azt a tényt, hogy egy weboldal a felhasználók számára nem más, mint sok dokumentum összekötve egymással. Amikor egy weblapot meglátogatunk (az URL-jét beírjuk a böngészőbe, vagy egy linkre kattintunk), akkor szinte mindig egy HTML nyelven íródott dokumentumot jelenít meg a böngészőnk számunkra.

Az internet elterjedésével és a weboldalakkal fejlődésével, a bennük rejlő lehetőségek felismerésével a HTML nyelvet is folyamatosan bővíteni kellett. Már nem csak szöveget, bekezdéseket, címsorokat, képeket és linkeket kellett megjeleníteni, audió és videó tartalmakat is szeretnénk lejátszani, interakcióba akarunk lépni a weboldalakkal (gombok, űrlapok, 360 fokos termékképek forgatása). A megjelenésben pedig az ergonómián túl az egyediség is fontos, bővült a megjelenést manipuláló eszközök tára is. Ahhoz, hogy ezeket az eszközöket a böngésző használni tudja, új HTML elemek jelentek meg és elavultak tűntek el az új vertiók megjelenésével.

Hogyan néz ki a HTML kód? Példa kódrészlet:

Ez a Perfekt Nova tudástár blogja.

Vedd fel velünk a kapcsolatot.

Mi az 5 a HTML5-ben?

A HTML5 a HTML nyelvnek az 5., legújabb verziója. Az új eszközök között az egyik nagy előrelépés, hogy külön HTML elemet definiáltak a videóknak és audióknak, amelyet a böngésző gyártók rendre implementáltak is (alkalmassá tették a böngészőt a kód értelmezésére, a média tartalom lejátszására), így végre el lehetett hagyni a Flash tartalmakat, amelyekhez külön bővítvényt kellett telepíteni és amelyek számos problémát okoztak, biztonsági szempontból is. Kaptunk továbbá egy canvas elemet is, amely a webfejlesztők számára sok kaput kinyitott ábrák, rajzok készítéséhez.

A másik lényeges HTML5 újítás, hogy az egyes elemeknek megjelentek szemantikailag különböző verziói. Ezek például az internetes keresők számára jelentenek segítséget a weboldalak értelmezésében: mondhatjuk, hogy "ez itt egy oldalsáv", vagy "menü" ahelyett, hogy "ez itt egy téglalap". A keresőoptimalizáláskor is rendszeresen foglalkoznak ezekkel az aspektusokkal, hiszen segítik a keresőrobotot, hogy helyesen tudják értelmezni a weboldal tartalmát.

Egy modern weboldalnál elengedhetetlen, hogy a legjobb szabványokat, technológiákat használjuk, a HTML5 pedig kétségtelenül a legjobb választás.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.