CSS

A weboldalak első megjelenésükkor mai szemmel nagyon egyszerűek voltak és nem kifejezetten szépek, nem bírtak annyi funkcióval sem. Kezdetben nem tudtak többet egyszerű szövegek és képek megjelenítésénél, illetve navigálni lehetett a különböző oldalak között. Elterjedésükkel viszont - ahogyan a nyomtatott és a többi elektronikus kiadványok esetében is - egyre fontosabbá vált, hogy szépen jelenjen meg rajtuk információ. Az online anyagok nézése, olvasása egyre nagyobb szeletévé vált a mindennapi életünknek, egyre több időt töltünk valamilyen képernyő előtt az internetet böngészve. Nem csupán az az igény jelentkezett a weboldalak kapcsán, hogy szebbek, a felhasználónak jobban tetszők legyen, hanem fejleszteni kellett a tipográfián, hogy ergonomikus legyen a használatuk, a szövegeket könnyen lehessen olvasni, a fontos részek megfelelően legyenek kiemelve.

Miből áll egy weboldal

A weboldalak döntő többsége HTML kódból áll, amelyet a webböngésző (Google Chrome, Firefox, Edge, Opera stb.) az emberek számára jól értelmezhető, formázott, tördelt tartalmakká alakít át. A kód tartalmazza a szövegeket, képeket audiovizuális elemeket (képek, hangok, videók), viszont meg kellett oldani, hogy vezérelhető legyen, hogy ezek az elemek pontosan hogyan jelenjenek meg. Milyen háttérszín legyen egy bekezdés mögött, mekkora margója legyen egy képnek, a lista szinte végtelen hosszú. Ehhez a részhez tartozik szorosan hozzá a CSS. A tartalmak és a megjelenés mellett a harmadik komponens a funkcionalitás, amelyről a legtöbb esetben a JavaScript gondoskodik - erről most nem lesz szó. 

Jó dizájn, hatékonyan megadva

Először közvetlenül a HTML kódba írták bele a megjelenést verzérlő utasításokat is, azonban ennek a kódnak a karbantartása a weboldalak összetettségének növekedésével nagyon nehézkes lett. A dinamikus, interaktív weboldalak fejlesztése és menedzselése, a megjelenítendő elemek számának növekedése is jobban strukturált utasításokat követelt meg.

Igyekeztek a tartalmat minél jobban szétválasztani megjelenésüktől, mert így jobban átlátható a megjelenés szabályozása, általánosabb érvényű szabályokat lehet létrehozni. Így született meg a CSS. Håkon Wium Lie fejlesztette ki az első verzióját, amely azóta már két nagy verzióváltáson ment keresztül, a modern weboldalak a CSS3-at használják. A CSS olyan szabályokat tartalmazó fájl, amely a weboldalak elemeinek a megjelenésére vonatkoznak. A cél az, hogy az összes szabály a HTML-en kívüli külön fájlokba kerüljön (pl. style.css), amit HTML dokumentumhoz hozzá lehet rendelni. Tartaéomhoz a kinézetet.

Példa CSS kódra 

p.highlighted > a {
	color: rgb(0, 0, 0);
	font-weight: bold;
	font-size: 12pt;
}

A fenti szabály a kiemelt bekezdésekben levő linkek szövegének színét állítja feketére, a betűket félkövérré alakítja, illetve beállítja a betűméretet 12pt-ra.

Múlt, jelen és jövő

A web fejlődésével, a mobil eszközök térhódításával a CSS is folyamatosan fejlődött és ma is fejlődik. Ma már olyan feladatok is könnyen megoldhatóak a segítségével, hogy hogyan változzon a weboldal megjelenése akkor, ha az asztali számítógépünkről átváltunk a telefonunkra, vagy azt álló helyzetből oldalra fordítjuk. A CSS még minden bizonnyal jó ideig velünk lesz, a weboldal kinézetével foglalkozó szakemberek egyik alap kelléke marad. A felhasználói élmény nagy mértékben rajta fog múlni.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.