Zárt forráskódú szoftverek

Mi az a forráskód?

A számítógépes program nem más, mint utasítások sorozata, melyeket a processzor végre tud hajtani. Az utasítások úgynevezett gépi kód formában kerülnek a processzorhoz. A gépi kód az emberek számára olvashatatlan, értelmezhetetlen, roppant nehéz vele dolgozni, így már sok évvel ezelőtt áttértek a fejlesztéshez más kódrendszerek használatára, megalkották a magasabb szintű programozási nyelveket, mint például a Basic, Pascal, C, vagy a manapság igen népszerű C++ és Java. Ezek a programozási nyelvek az emberek számára könnyen értelmezhető szimbólumokból, szavakból és szabályokból állnak. A programokat ezeken a nyelveken írják meg a fejlesztők: az így elkészített kódot nevezzük forráskódnak. A forráskódot a fejlesztők tökéletesen értik, viszont egy gép nem tud vele mit kezdeni; szükség van még egy eszközre, ami az emberek számára készült kódból a gépek számára értelmezhető kódot generál. Ezt a feladatot látja el a fordítóprogram.

Mit jelent, ha egy program zárt forráskódú?

Ha valaki birtokában van egy alkalmazás teljes forráskódjának, akkor képes előállítani vele magát a programot. Viszont ha valakinek csak a gépi kód áll a rendelkezésére, többnyire nem tudja belőle visszafejteni a forráskódot, nem tudja kitalálni a program működésének logikáját, tehát nincs esély rá, hogy módosítsa azt, készítsen belőle egy saját verziót.
A zárt forráskódú szoftverek esetében a forráskódot nem teszik szabadon elérhetővé, csak a futtatható állományt tudjuk letölteni, használni, az alkalmazásokat nem igazán lehet módosítani. A forráskód bezárásának főként üzleti okai vannak, hiszen a programok fejlesztése költséges, a szoftverek támogatása is erőforrásokat igényel, nem engedhető meg, hogy a munka gyümölcsét ingyenesen elérhetővé tegyék. Ez nem jelenti azt, hogy minden zárt forráskódú szoftver pénzbe kerül, léteznek ingyenesen letölthető, „freeware” programok is.
Egy másik komoly előnyként a biztonságot érdemes megemlíteni: minden program esetében előfordulnak fejlesztési hibák, amiket például rosszindulatú hackerek felhasználhatnak károkozásra, nyerészkedésre. A forráskód ismeretében a hibák könnyebben térképezhetők fel.

Fontos megemlíteni, hogy nem csak zárt forráskódú szoftverek vannak, rengeteg nyílt forráskódú programot érhetünk el egyszerűen az interneten keresztül, melyeknek szintén vannak előnyei; továbbá sok program használ fel a működéséhez nyílt forráskódú komponenseket is. A nyílt forráskódú rendszerekkel szemben a zártnak van dedikált fejlesztő csapata, a projekt jobban kézben van tartva, jobb a támogatási rendszer.

Példák zárt forráskódú rendszerekre:

  • Microsoft Windows
  • Microsoft Office
  • Photoshop
  • Skype
  • Opera böngésző
  • Google Chrome böngésző (részben)
Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.