Webhelytérkép

Mi az a webhelytérkép?

Egy honlap a legtöbb esetben nem csupán egyetlen aloldalból áll, hanem a főoldalon kívül számos aloldalból tevődik össze. Például szolgáltatást leíró oldalak, kapcsolati információs oldal, termék kategóriák, termék adatlapok és még sorolni lehetne (mindez akár több nyelven). A webhelytérkép (angolul sitemap) egy olyan dokumentum, amely tartalmazza egy weboldal aloldalainak, URL-jeinek a listáját. Több fajtája létezik: van HTML és XML formátumban megjelenő, mindkettőnek más szerepe van.

HTML webhelytérkép

A HTML formátumú a felhasználóknak készül, megjelenésében sokkal inkább hasonlít egy térképre, kattintható linkeken keresztül, hierarchiába szervezve tartalmazza az oldalakat, a linkeken megjelenő szöveg rendszerint hasonlít a menüben megjelenő szövegekre. Célja, hogy a felhasználók egyszerűen és gyorsan megtalálják azokat a tartalmakat, amiket keresnek. Tény, hogy régebben sokkal népszerűbbek voltak ezek a megoldások, ma már sok esetben honlapon belüli keresőmotorokkal oldják meg ezt a feladatot.

XML webhelytérkép

A másik fajtája a webhelytérképnek az XML formátumú (a pontosság kedvéért meg lehet említeni, hogy a HTML is XML, de ezek az elnevezések így terjedtek el, nem érdemes kötözködni :-)). Ez a verzió elsősorban arra szolgál, hogy programok (például keresőmotorok) könnyen feltérképezhessék a weboldalt. Ne kelljen kizárólag a látogatók számára megtervezett navigációs útvonalakra (linkekre) hagyatkozniuk, fel lehet gyorsítani a munkájukat. Az XML-nél nincsen különösebb formázás, egyáltalán nem hangsúlyos az esztétikus megjelenés. A legfontosabb, hogy minél több hasznos információt tartalmazzon és minél kisebb legyen a mérete. A legnagyobb keresőmotor fejlesztők részletes leírást, útmutatást tesznek közzé, hogy milyen formátumban várják a webhelytérképeket. Az XML formátumú webhelytérképeknek különösen nagy szerepük van webáruházak esetében, ahol a legújabb termékektől a kifutó, készletkisöprés alatt álló termékekig mindenről tudnia kell a keresőmotoroknak, hogy legyen esélyük megjelenni a keresőben és forgalmat generálhassanak.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.