Safari az Apple böngészője

A Safari az egyik olyan böngésző amit sokan használnak, de mégis keveset tudunk róla. De miért is?
A Safari webböngészőt  az Apple Inc. fejleszt a OS X és iOS operációs rendszeréhez. Első kiadása egy 2003. január 7-én volt Ez az alapértelmezett böngésző a Mac OS X 10.3 Panther és a későbbi Mac OS X változatokban. A Safari iOS-en szintén natív böngésző. A Safari, Microsoft Windows operációs rendszerre írt változatai mára már megszűntek, de egy ideig támogatottak voltak. Az utolsó Windows operációs rendszerre készült változat 2012. május 9-én jelent meg.

A Safarit az Apple leginkább a saját termékeire fejlesztette ki, ezzel is teljesen elzárkózik a versenytársaktól. A mondás igaz – aki Apple terméket vesz az Apple programokat fog használni. Erre itt van az élő példa. Ha valaki iMac-t vagy iPhone-t vesz, kicsi a valószínűsége, hogy más böngészőt fog rajta használni. Az Apple nem zárkózik el más programok használatától, a lehetőség mindenkinek ott van.
Mivel a Safari böngésző konkrétan Apple termékekhez készült, ezért akik ezt használják, a következőt tapasztalhatják. Letisztult, gyors, megbízható és akkumulátor barát. Rengeteg böngésző motornál halljuk ezeket a szavakat, de egyet mégse mindig! Akkumulátor barát. Igen, az Apple törekedik arra, hogy ha valaki laptopról vagy esetleg telefonról szeretne böngészni akkor megtehesse minnél több ideig. A sokáig használhatóság mellett pedig rendkívül biztonság a Safari keresőmotorja.

A legjobban úgy tudjuk ennek a böngészőnek az erősségeit és hátrányait bemutatni, ha egy ismert böngészővel összehasonlítjuk.
Ha az adatvédelemben kéne sorrendet állítani akkor az a következő lenne szerintünk. A legmegbízhatóbb a Mozilla Firefox ezt követi a Safari és a sereghajtó a Google Chrome.
De nézzük is meg részletesebben a Safari és a Firefox különbségeit.

 

Az adatvédelem


A Safari és a Mozilla (a Firefox böngésző fejlesztői közössége) az egyike azoknak a multi cégeknek amik felismerték, hogy az adatok védelme az egyik legfontosabb manapság. Ezért is ebben a tulajdonságban nem sokkal térnek el egymástól a böngészők. De így is a Firefox felé dől a mérce, mert kicsivel nagyobb a biztonságra forditott figyelme, mint a Safarinak, de az Apple folyamatos fejlesztéseivel közel van hozzá, hogy ezt a verseny megnyerje.

 

Kiegészítő bővítmények


A Safarihoz, mint a többi böngészőhöz is lehetőségünk van kisegítő programokat, bővítményeket letölteni. A Safari esetében lépjünk be az AppStore-ba és válogassunk, a számtalan bővítmény közül. Fontos megjegyezni, hogy az Apple piacterén lévő programok sokkal nagyobb biztonsági teszten mennek át így sokkal megbízhatóbbak, mint a bármelyik másik piactérről letöltött alkalmazás. A két böngésző között a bővítményekben nincs sok különbség, mindkettőben találunk mindenféle programot. Mégis a Firefox-nak van két alapból beépített funkciója, ami a Safariból hiányozhat. Ilyen a teljes weboldalról a képernyőkép készítés és Automatikus lejátszás kikapcsolásának lehetősége. Az automatikus lejátszás kikapcsolása teszi azt lehetővé, hogy ha meglátogatunk egy oldalt és ott található valamilyen videó vagy hang anyag azt automatikusan elindítsa nekünk a böngésző. 

 

Hordozhatóság

És a végéhez érve még egy fontos szempontot is megvizsgálunk az pedig a hordozhatóság. A Safari-t tényleg csak azok tudják használni akiknek Apple termékei vannak. Ezért ebben a versenyben csúnyán alul marad a Firefox-hoz képest. Hiszen a Firefox minden platformon és operációs rendszeren tud működni. Ez nem egy rossz dolog attól függetlenül, hogy a Safari csak Apple operációs rendszereken fut, mert a szinkronizálás és a jelszó kezelése különböző eszközökön hibátlanul, gyorsan és rendkívül biztonságosan történik. A feltétel csak annyi, hogy az eszközök amiket használunk az operációs rendszerük valamilyen Apple támogatásúak legyenek és akkor a Safarink tökéletesen fog rajtuk működni mindig naprakészen.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.