Meta description (meta leírás)

Mi az a meta leírás

Kezdjük egy rövid bevezetővel a honlapok működéséről: a weboldalak javarészt HTML kódból állnak, ezek határozzák meg, hogy a weboldal melyik részén legyen például egy szövegdoboz, hol legyenek képek, címsorok, linkek és még sok más komponens. A böngésző ezt a kódot alakítja a stíluslapok (CSS) segítségével olyanná, ahogyan azt a webdesign során megtervezték, ehhez jön hozzá a funkcionalitás és az effektek Javascript segítségével.

Vannak viszont a HTML elemek között olyanok is, amelyekre nem azért van szükség, hogy valamit konkrétan meg tudjunk jeleníteni, hanem azért, hogy több információt szolgáltasson weboldalról a böngészőnek, vagy más programoknak, amik a weboldalt meglátogatják. Ezeket az elemeket hívjuk meta elemeknek. Egy példa ilyen elemre, amely azt jelzi, hogy milyen karakterkódolása van a weboldalnak, és ilyen a meta leírás is, ami az adott oldal tartalmának összefoglalóját tartalmazza.

Ha nem látszik, akkor mi értelme van?

Az emberek ritkán nézegetik a weboldalakat a forráskód nézetben, így nem is találkoznak a meta elemek többségével, de akkor miért van rájuk szükség? A meta leírást elsősorban programok olvassák el, amik vagy nem tudják értelmezni az adott oldalon található szöveget, vagy csak "nincs idejük" elolvasni az egészet, vagy csupán egy jól összeszedett kivonatra van szükségük a tartalomból. Az internetes keresők többsége például a meta leírást is felhasználja a kis szövegdobozok kitöltésére a keresési találati oldalaikon, a linkek alatt. Esetleg segíti őket abban, hogy megértsék a honlap tartalmát.

google-searc-perfectnova

Érdemes lehet tehát úgy is gondolni rá, mint egy lehetőségre, ami megfoghatja az érdeklődőket, felkeltheti a figyelmüket a weboldalunk tartalmára. Érdekes kérdés például, hogy számítanak-e a Google rangsoroló algoritmusában, erről érdemes megkérdezni a keresőoptimalizálásért felelős szakemberünket, vagy csapatunkat.

 

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.