Firefox böngésző

Mozilla Firefox a biztonságos internetezés zászlóshajója

A Mozilla Firefox mindig az első számú böngészőmotor lesz a legtöbb adatvédelmet preferáló felhasználó számára. A Mozilla Firefox, a Google Chorme-hoz hasonló nyílt forráskódú, ingyenes böngésző program, amit a Mozilla Alapítvány fejleszt. Magyarország első számú böngészője volt 2009-től amíg a Google Chrome 2013 októberében át nem vette a helyét. Világszinten pedig a harmadik legtöbbet használt böngésző az Internet Explorer után.

A Mozilla Firefox név eredete

Firefox egy alkalmazáscsomag kísérleti ága révén valósult meg.Melyet m/b-nek hívtak, mely a mozilla/böngésző rövidítése. Mikor már elég jól haladt a fejlesztés, 2002 szeptemberében kiadták egy nyilvános béta változatot Phoenix néven.Később átnevezték Firebird-re. A Firebird név elég vegyes reakciókat váltott ki, ugyanis volt már egy ilyen nevű adatbázis szerver, illetve egy It kellékeket forgalmazó cég is. A Mozilla Alapítvány úgy döntött, hogy előbb Mozilla Firebird lesz a böngészöjük neve, majd kis idő múlva kapta meg a ma is ismert Mozilla Firefox nevet  2004. február 9-én, A Firefox névre esett a választás részben azért, mert hasonlított a Firebirdre, valamint egyedinek számított a számítógépes közegekben.

Vizuális megjelenés

A szabad szoftvereket gyakran vádolják azzal, hogy programozók írják és nem foglalkoznak velük grafikusok akik a szépségre és azt esztétikára oda figyelnének.. A Firefox korai verzió, azaz a Firebird és Phoenix kiadásakor a fejlesztők igyekeztek a vizuális látványra is odafigyelni, de még így sem volt tökéletes az eredmény. 2004 februárjában megjelent Firefox 0.8 verziója ahol már az új felületet mutatták be amin, már megtalálhatóak voltak a grafikai elemek, mint például az új ikonok.

A híres logó célja az volt, hogy szép legyen, de ne egy túlzott művészeti alkotás. A logónak könnyen megjegyezhetőnek és felismerhetőnek kellett lennie, ugyanakkor fontos volt, hogy a többi ikon közt jól mutasson. Ez a koncepció volt előre helyezve, mikor megalkották a mai ismert Firefox logo alapját.

Mitől olyan jól használható Mozilla Firefox

A kereső megnyitáskor egy kezdőlap ugrik be. Amin a legfontosabb dolgok találhatóak meg. A kezdőlap teljes testreszabásához vigyük a kurzorunkat fogaskerék ikonra. Itt beállíthatunk számos dolgot, mint például a keresőnk szín témája, érdeklődési körünk (ezeket fogja nekünk a főoldalon felajánlani), fejléc sáv kialakítása.

A böngésző motor legfontosabb része a keresőmező. Kereshetünk az egységes kereső/címsor segítségével Akár tudjuk a keresendő weboldal pontos címét, akár csak keresni szeretnénk, a címsor segítségünkre lesz. A Firefox keresője javaslatokat nyújt a meglévő könyvjelzők és címkék, előzmények, nyitott lapok és népszerű keresések alapján. Csak kezdjünk el gépelni egy kulcsszót vagy egy webcímet és a keresőmotor már segít is nekünk egy nagyon jól összeszedett találati listával.

A Firefox számtalan egyébb lehetőséget kinál nekünk, hogy az internetezésünk minnél gyorsabb és kényelmesebb legyen. Ezekből a lehetőségekből most felsorolnánk párat.

fire_2

 

fire_4

Privát böngészés

A privát böngészés lehetővé teszi számunkra, hogy “láthatatlanul” tudjuk keresni az interneten. Ha a böngészőnk ebben a módban van akkor a weboldalak követőkódja nem tudnak rólunk annyi információt gyűjteni így nem fogunk semmilyen hirdetéssel találkozni. Az inkognitóablak megnyitásához kattintson a menü gombra és válassza ki a Új privát ablak menüpontot.

fire_5

Kezdőlap csak egy kattintásnyira

Ha vissza szeretne térni a kezdőlapra, és egy másik keresést szeretne el végezni akkor azt megteheti. Egy kattintással visszatérhet ahonan indult, csak a kis házikó ikonra kell rá klikkelni. A Mozilla még azt is lehetővé teszi, hogy ennek a házikó ikonnak adjuk egy teljesen msá funkciót. Ha akarjuk beállíthatjuk azt is, hogy ha rányomunk a “ház” ikonra akkor a Google Chrome- kezdőlapjára navigálhassunk.

fire_6

Bővítmények

A Mozilla Firefox is a Google Chorme-hoz képest számos kiegészítő lehetőséget nyújt számunkra arra, hogy az interneten töltött időnk kényelmesebbé, gyorsabbá ls biztonságosabbá válhasson. Erre szolgálnak a számos ingyenesen telepíthető bővítmények. Nem kell hozzá semmi más csak ellátogatni a Firefox bővítmény könyvtárába és a számunkra megfelelő programot egy kattintással letölteni és telepíteni. Bővebben a bővítményekről ebben a cikkben olvashat.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.