Drótváz (wireframe)

 

Mi az a drótváz?

A drótváz a design előzetes vázlata, melyben meghatározzuk, hogy melyik tartalomtípus hová kerül. Tartalmaznia kell minden fontos elemet.

Miért van szükség drótvázra?

Jobban megérthető a koncepció és vizuálisan is könnyebben elképzelhető. Itt a tartalom és a funkció a lényeg. Könnyebben és gyorsabban áttekinthető - és a folyamatokat is könnyebb tervezni.

Célja az elemek elrendezése annak érdekében, hogy egy adott üzleti célt legjobban teljesítsék. Illetve segítenek a weboldal különféle oldalai közötti funkcionalitás és a kapcsolatok kialakításában.

Ábrázolja a weboldal elrendezésének vázlatos tervét beleértve minden elemet és a navigációt, illetve, hogy ezek hogyan működnek együtt. Nem tartalmaz design elemeket, (betűtípus, színek, ábrák) Mivel a hangsúly elsősorban a funkcionalitáson, viselkedésen és a tartalom prioritásán alapul. 

A drótvázak a következőre koncentrálnak:

  • a rendelkezésre álló funkciók köre
  • az információk és a funkciók relatív fontossága
  • bizonyos információk megjelenítésének szabályai
  • a különböző felhasználói viselkedések hatása a képernyőn 
kelly-sikkema-gcHFXsdcmJE-unsplash-600x600-min

Drótváz részei

Információs architektúra (IA)

A tartalom hatékony és fenntartható módon történő megszervezésére, felépítésére és címkézésére összpontosít. A cél az, hogy segítse a felhasználót az információk megtalálásában és a feladatok elvégzésében. Ehhez meg kell értenie, hogy a darabok hogyan illeszkednek egymáshoz a nagyobb kép létrehozásához, hogy az elemek hogyan kapcsolódnak egymáshoz a rendszeren belül.

Navigáció

A navigációs rendszer olyan elemeket biztosít, amelyek lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy a weboldalon belül mozogjon. A navigációs tervnek tartalmaznia kell a benne szereplő hivatkozások kapcsolatát, hogy a felhasználók megértsék a navigálás lehetőségeit. A webhelyek gyakran tartalmaznak több navigációs rendszert, például globális, helyi, kiegészítő illetve tartalmon belüli navigációt.

User interface design (UI design)

A felhasználói felület kialakítása magában foglalja az interfész elemek kiválasztását és elrendezését annak érdekében, hogy a felhasználók interakcióba léphessenek a rendszer funkcióival. A cél a lehető legnagyobb mértékben megkönnyíteni a használhatóságot és a hatékonyságot. Ilyen elemek lehetnek a cselekvési gombok, a szövegmezők, a jelölőnégyzetek, a választógombok és a legördülő menük.

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.