A weboldal teljesítmény optimalizálás fontossága

Egy weboldalnak nem csak szépnek, átláthatónak és könnyen használhatónak kell lennie, de fontos, hogy gyorsan is töltődjön be. Ez azért kell, mert ez jelentős hatással van a látogatók türelmére, valamint befolyásolja a website keresőoptimalizálását is. A lassan megjelenő tartalom ugyanis elriasztja az érdeklődők többségét, ráadásul a Google sem fogja szeretni.

A Kissmetrics friss kutatása szerint a felhasználók majdnem fele, pontosabban 47%-a nem hajlandó több mint két másodpercet várni az oldal betöltődésére, ami tökéletesen alátámasztja a gyorsaság fontosságát. Mindezt a teljesítmény optimalizálással lehet megvalósítani.

Eszközök és stratégiák a teljesítmény elemzéséhez

A Google által működtett PageSpeed Insights olyan eszköz, amely segíti a fejlesztőket abban, hogy feltárják a betöltődési időt csökkentő tényezőket. Képes konkrét problémákat láthatóvá tenni, amiket, ha kijavítunk, úgy akár jelentősen javítható a website teljesítménye.

A PageSpeed Insights tesztje remek lehetőséget ad a keresőoptimalizálással foglalkozó szakembereknek is, hiszen rávilágít azokra a hibákra, amelyeket a keresőmotor is észrevesz. Ezen javaslatok közvetlenül befolyásolhatják a keresőoptimalizálás (SEO) eredményeit.

A Google eszköze mellett számtalan egyéb hasznos online megoldás is létezik, melyek segíthetnek feltárni a technikai hibákat és hozzájárulhatnak az optimalizálásához. A teljesség igénye nélkül ezek a következők:

  • GTmetrix: részletes információkat nyújt a weboldal teljesítményéről, és tippeket ad a sebesség növelésére. Vizuális elemzések és idővonalak segítségével könnyebb azonosítani a lassúság okait.
  • Pingdom: másik népszerű tool a sebességnek és elérhetőségnek monitorozására. A felhasználók választhatnak különböző földrajzi helyszínekről történő tesztelést, hogy jobban megértsék az oldal globális teljesítményét.
  • WebPageTest: ez az eszköz különösen hasznos lehet a fejlesztők számára, mivel lehetővé teszi a weboldalak mélyreható elemzését és tesztelését többféle böngészőben és eszközön.
  • Lighthouse: a Google által fejlesztett, de önállóan is futtatható eszköz, amely nem csak a teljesítményt, hanem az elérhetőséget, a progresszív webalkalmazásokat és más SEO tényezőket is értékeli.
  • YSlow: ez a Yahoo! szabályait használja, és javaslatokat tesz az oldal sebességének növelésére. Elemzi az oldal összes elemét és értékelést ad a teljesítmény alapján.
  • Lazy Load Plugins: ezek a bővítmények késleltetik az oldalra feltöltött képek és egyéb médiafájlok betöltését, amíg a felhasználó nem görget oda, ahol megjelennek. Ez segít optimalizálni az oldalt, ráadásul látványos megoldást is nyújt a megjelenítésére.
  • CDN (Content Delivery Network): a CDN-ek segítenek gyorsítani a weboldal betöltési idejét azzal, hogy a tartalmat különböző, földrajzilag elosztott szervereken tárolják, így a felhasználók gyorsabban érhetik el azt. A látogató így egy hozzá közeli helyről kapja meg a nagyobb méretű tartalmakat az oldalon, ami fürgébben be tud töltődni.
  • Cloudflare: komplex CDN szolgáltató, mely számos egyéb optimalizálási és biztonsági funkciót is kínál, például DDoS védelmet és SSL tanúsítványokat.

Gyorsítótárazás

A gyorsítótárazás az egyik leginkább hatékony módja annak, hogy csökkentsük az oldalbetöltési időt és javítsuk a felhasználói élményt. Ennek során a szerver előre létrehoz és tárol statikus fájlverziókat a gyakran elérhető oldalakról, amelyeket aztán gyorsabban tud kiszolgálni, mint a dinamikusan generált tartalmakat. Az új látogató érkezésekor így nem kell újra betöltődnie a teljes weboldalnak, hanem egy korábbi, kvázi mentett képet mutat csak meg.

Ez jelentősen lefaragja az oldalbetöltési időt, ami pozitívan hat a SEO-ra is. A gyorsítótárazás megfelelő kezelése és konfigurálása tehát alapvető az oldalak teljesítményének és keresőmotorokban betöltött pozíciójának javításához. A hátrányuk viszont az, hogyha frissül egy tartalom, akkor a látogatók nem látják az újdonságokat a cache ürítése nélkül.

Ha profi weboldal készítéssel foglalkozó céget szeretnet, akiknél fontos a weboldal megfelelő sebessége, akkor válasszon minket!

Díjmentes felmérés

Jelentkezzen személyes, díjmentes felmérésünkre, ahol pontosíthatjuk a felmerült igényeket és javaslatokat teszünk a legjobb webes megoldás megvalósítására.